Zwitsers keuren homohuwelijk goed in referendum: "Einde van een lange strijd"

PRO redactie • 29 september 2021
0 comments
0 likes

Met 64,1 % heeft Zwitserland voor het homohuwelijk gestemd. De poging van de tegenstanders om de wet via een referendum tegen te houden is dus mislukt. Op het eerste homohuwelijk is het wellicht nog enkele maanden wachten. 

"We zijn blij, uitgelaten en opgelucht", zegt Stijn Depoorter van de Zwitserse homobeweging Pink Cross aan de telefoon. "Het eerste wetsvoorstel dateert al van 2013 en na 8 jaar strijd is de LGBT+ beweging blij dat het door zo'n groot deel van de Zwitserse bevolking is goedgekeurd." 

Het referendum was afgedwongen door enkele conservatieve oppositiepartijen die zich verzetten tegen de goedkeuring van het homohuwelijk door het Zwitserse parlement, eind vorig jaar. Voordien bestond voor koppels van hetzelfde geslacht wel al een geregistreerd partnerschap, maar dat gaf hen niet dezelfde rechten.

Vruchtbaarheidsbehandelingen en adoptie

Voortaan krijgen koppels van hetzelfde geslacht ook toegang tot adoptie en vruchtbaarheidsbehandelingen. Die waren tot nu toe enkel voorbehouden voor heterostellen. Lesbische koppels mogen ook een beroep doen op een spermabank. Voor buitenlandse partners wordt het makkelijker om een verblijfsvergunning te verkrijgen.

Op het eerste homohuwelijk is het wellicht nog een half jaar wachten, denkt Stijn Depoorter. "Partners die wettelijk samenwonen krijgen nu 6 maanden de tijd om te beslissen of ze die overeenkomst willen omzetten in een huwelijk. Dat wil zeggen dat het eerste Zwitserse homohuwelijk wellicht in de lente van volgend jaar zal plaatsvinden." 

Bron: Vrt Nieuws

  

Be the first one to comment