Voorstel dokterswoning: gemeentebestuur reageert denigrerend

Joris Verspecht • 19 oktober 2019
Nieuws in groep PRO Merchtem
0 comments
0 likes

Door de garage van de dokterswoning die het gemeentebestuur heeft gekocht in het centrum, moet een fiets- en wandeldoorsteek komen richting Puursstraat. Dat vindt alvast oppositiepartij Pro Merchtem. De meerderheid vindt ‘ballonnetjes oplaten’ geen goed bestuur.

Op de gemeenteraadszitting van september werd het voorkooprecht van de gemeente op de dokterswoning in de Bogaerdstraat unaniem goedgekeurd. “Dat vinden wij een heel goede zaak, omdat de woning vele mogelijkheden biedt”, zegt oppositieraadslid Joris Verspecht (Pro Merchtem).

“Het gemeentebestuur heeft niet meteen plannen met het grote herenhuis, daarom wilden wij alvast een suggestie doen voor een nuttige invulling.” De oppositiepartij heeft daarom via bevraging op sociale media enkele ideeën verzameld.

“De woning heeft een ruime tuin, die de basis kan vormen voor een aangenaam parkje in Merchtem-centrum”, zegt raadslid Tom Vandenbossche van Pro Merchtem. “Maar nog meer is de aankoop van het huis de ideale gelegenheid om een fiets- en wandeldoorsteek te creëren tussen het centrum en de Puursstraat.”

Smalle strook

“Zo kunnen fietsers en wandelaars veilig en in een groene omgeving van en naar Delhaize, de kerkvijver, De Passerel, de lagere school van Sint-Donatus, het kerkhof of het sportcomplex, zonder langs de erg drukke Stoofstraat of het centrum te moeten gaan of fietsen.”

Om zo’n fiets- en wandeldoorsteek te realiseren, moet nog worden gesproken met de eigenaars van de gronden tussen de dokterswoning en de aansluiting naar de Puursstraat. “Het gaat om een smalle strook van twee tot drie meter breed”, zegt Joris Verspecht. “Maar het lijkt een haalbaar idee.”

Pro Merchtem heeft ook ideeën voor de woning zelf: het kan een co-housingproject worden voor alleenstaanden, een gemeentelijk kinderdagverblijf of een vergaderruimtes voor jeugdbewegingen en verenigingen. “We hopen dat het gemeentebestuur ons voorstel overweegt en ook rekening zal houden met de suggesties van de burger. Een dure - maar terechte - aankoop van 680.000 euro moet gebruikt worden in het voordeel van zo veel mogelijk mensen”, vindt Luc Vrijders van Pro Merchtem nog.

Plan

Dossiers ‘verneuken’

“Pro Merchtem laat graag ballonnetjes op om daarna te kunnen zeggen dat het hun realisatie is”, zegt burgemeester Maarten Mast (Lijst 1785, Onafh). “Het kunnen goede ideeën zijn, maar het is wel de meerderheid die ze moet uitvoeren. En dat doe je best in sereniteit, zeker als je met eigenaars van privégronden wil gaan praten.”

Schepen van Financiën David De Valck (Lijst 1785, Open VLD) noemt de handelswijze van Pro Merchtem “dom”. “Het is nefast om op voorhand te gaan zeggen wat je graag met een bepaald perceel zou willen doen. Als je nog moet onderhandelen met privé-eigenaars die de prijs dan zullen opdrijven. Ik vraag me af hoeveel dossiers Pro Merchtem deze legislatuur zo nog zal verneuken”, aldus nog een boze schepen.

 

Bron: nieuwsblad.be

Be the first one to comment