Dakloze nodigt zichzelf uit in Brussels Parlement

PRO redactie • 22 February 2020
0 comments
0 likes

Nieuw petitierecht : 1000 handtekeningen zijn gehaald

Begin dit jaar heeft een dakloze man een petitie gelanceerd om leegstaande gebouwen ter beschikking te stellen van daklozen. Hij wilde minstens 1.000 handtekeningen verzamelen, het minimum om gehoord te worden in het Brussels Parlement. Die kaap heeft hij intussen gehaald, maar omdat er ook niet-geldige handtekeningen tussen zitten, lanceert hij een nieuwe oproep.

Dominique, een dakloze Brusselaar, verblijft al bijna een jaar in de buurt van het Centraal Station en is al even lang dakloos. "Ik droom dat dit gaat veranderen", schreef hij vorige maand over zichzelf en de meer dan vierduizend andere daklozen in het Gewest, als inleiding van een petitie.

Volgens Dominique kan dakloosheid deels opgelost worden door leegstaande gebouwen open te stellen voor daklozen. Met zijn petitie probeert hij onder meer voor dat idee steun te vinden. De dakloze Brusselaar heeft 1.000 handtekeningen nodig, het minimum om gehoord te worden in het Brussels Parlement.

1.500 handtekeningen nodig

Zijn petitie werd intussen al 1.044 keer ondertekend. "Maar enkel handtekeningen van Brusselaars ouder dan zestien zijn geldig", zegt Dominique. "We zijn er dus nog niet. Daarom proberen we nu minstens 1.500 handtekeningen te verzamelen, zodat we zeker de kaap van 1.000 geldige handtekeningen halen."

Dominique hoopt dat zijn petitie uiteindelijk zal leiden tot een commissie over dakloosheid in het Brussels Parlement. "Hopelijk kunnen we zo bijdragen aan het begin van een oplossing." De bijna zestigjarige Brusselaar heeft ondertussen ook contact opgenomen met Brussels minister Alain Maron (Ecolo), bevoegd voor onder meer het daklozenbeleid.

"Hij heeft een antwoord teruggestuurd met een aantal ideeën die we wel goed vinden", vertelt Dominique daarover. "Zo schreef hij onder meer dat sociaal werkers ervoor moeten zorgen dat mensen hun woning behouden en niet op straat belanden. Dat is goed, want om dit probleem op te lossen moet de kraan daklozen eerst dicht."

Foto: KVDP/BRUZZ

Bronnen:

Bruzz.be

Bruzz.be

Brussels Parlement

Be the first one to comment