Renew Belgium eist inspraak bij volgende staatshervorming

PRO redactie • 24 mei 2021
0 comments
2 likes
Deze keer moeten we kunnen meebeslissen, zoniet organiseren we zelf een volksraadpleging
 
Voorbije zaterdag zakten tientallen burgerbewegingen uit heel België af naar het Muntplein in Brussel om te manifesteren voor inspraak bij de volgende staatshervorming, die voorzien is tegen 2024. En dat ondanks het regenweer. Ook een aantal gele hesjes kwamen hun steun betuigen. Zij hebben zich georganiseerd in een inspraakbeweging dat zich Renew Belgium noemt.
 
Renew Belgium eist bij de federale regering en het parlement de organisatie van een gelote burgerraad die voorstellen formuleert en deze dan ter stemming voorlegt aan het volk in een volksraadpleging. Er lopen momenteel ook twee petities met deze eis die eveneens aan het parlement en de regering gericht zijn.
 
Het voorziene burgerplatform van de federale regering is zeker een goed initiatief, al bestaan er vragen rond de methode. De vrees bestaat namelijk dat de debatten beïnvloed kunnen worden en dat de regering uiteindelijk enkel die voorstellen zal overnemen waar ze zelf achter staan. Om die reden wil Renew Belgium dat deze voorstellen ter stemming worden voorgelegd aan de burger. Als die volksraadpleging er niet komt, zal Renew Belgium zelf een eID-peiling organiseren op een eigen platform.
 
De redevoeringen van de organisatoren werden opgeluisterd door djembe muziek en een live chanson ‘le citoyen inconnu’. Het was voor velen ook een gezellig weerzien na een jaar corona lockdown.
 

Be the first one to comment