Gemeente-stadsmonitor: bevraging naar ergernissen en tevredenheid

PRO Redactie • 23 juni 2021
0 comments
0 likes

Met de Gemeente-Stadsmonitor peilt de Vlaamse overheid om de drie jaar naar de mening van de burger over allerlei lokale beleidsthema's, gaande van armoede tot wonen en van verkeer tot diversiteit. In september en oktober vorig jaar vulden 150.000 inwoners deze vragenlijst in. 

Uit de nieuwe bevraging blijkt dat drie op de vier inwoners tevreden zijn over hun gemeente of stad. De meest trotse inwoners wonen in Brugge, Koekelare, Zutendaal en Knokke-Heist.  De gemeentebesturen die het meeste vertrouwen genieten zijn die van Vorselaar, Glabbeek, Herne, Knokke-Heist, Zuienkerke en Leuven. Leuven scoort het beste van alle centrumsteden.

Voor de Vlaamse stads- en gemeentebesturen zijn de resultaten van de monitor een nuttig instrument om hun beleid te evalueren en eventueel bij te sturen. Een volgende analyse zal gepubliceerd worden net voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Dan kan men evalueren of het beleid

Nuttig vergelijkingspunt is het gemiddelde van het Vlaamse Gewest.

Huiswerk: de pijnpunten

De gemeente-en stadsmonitor legt ook de pijnpunten bloot.  Daarmee weten de beleidsmakers waar de werkpunten liggen.

Het onveiligheidsgevoel is het grootst bij de inwoners van Vilvoorde. 18 procent van de Vilvoordenaars geeft in de stadsmonitor aan dat ze zich altijd of vaak onveilig voelen.  Er zijn de afgelopen periode ook effectief meer misdrijven vastgesteld in Vilvoorde. In 2020 werden er in zowel Vilvoorde als Machelen bijna 6000 misdrijven geregistreerd, in 2019 waren dat er 4.388, het laagste aantal van de afgelopen 10 jaar. Volgens de politie en de stad is de stijging te verklaren door de vele corona-inbreuken, 1 op de 4 misdrijven waren namelijk “inbreuken op de wetgeving inzake volksgezondheid”. 

Gemengde gevoelens zijn er bij de burgermeester van Turnhout want ook daar is het minder gesteld met het vertrouwen in het stadsbestuur en het veiligheidsgevoel. In Roeselare wil de burger dan weer meer groenvoorziening en verloopt het samenleven met andere culturen wat moeilijker terwijl de Gentenaars en Mechelaars dolgraag in hun stad wonen, maar minder tevreden zijn over de bestuursploeg.

Bron: Gemeente-stadsmonitor

Be the first one to comment