Burger kan online voorstellen op de agenda van het federaal parlement zetten

PRO Redactie • 13 januari 2021
0 comments
0 likes

In 2019 werd er een federaal petitierecht goedgekeurd. Dit recht betekent dat burgers een onderwerp op de agenda van het federale parlement kunnen zetten en al dan niet gehoord worden. Met het petitieplatform voorziet het parlement nu een digitaal kanaal waarlangs de burger officiële petities kan indienen.

Hoge drempel voor weinig inspraak

Het petitierecht is uiteraard slechts een bescheiden vorm van inspraak. Het is enkel een manier om politici aan te spreken. Zij beslissen immers nog altijd zelf of en hoe ernstig ze de voorstellen nemen.  Naar verluidt zijn een aantal parlementsleden niet gelukkig met het idee dat zij op deze manier rechtstreeks aangesproken kunnen worden door burgers.

Om op de agenda te komen zijn 25.000 handtekeningen nodig die enkel met de elektronische identiteitskaart kunnen gegeven worden.  Daarbovenop zijn er minimum aantal handtekeningen nodig per Gewest: 14500 voor Vlaanderen, 8000 voor Wallonië en 2500 voor Brussel.

PRO is voorstander van elke vorm van inspraak, hoe beperkt ook, en steunt daarom dit initiatief. PRO heeft al zelf een petitie gelanceerd om de minimumaantallen per gewest af te schaffen.  

Uiteenlopende onderwerpen

De eerste (12) petities gaan over uiteenlopende onderwerpen, gaande van kernuitstap, financiering van religies, statiegeld, defensiebudget, cannabis en het petitierecht zelf.

Link

Be the first one to comment