Gele hesjes doen mee aan de Franse presidentsverkiezingen in 2022

PRO Redactie • 27 april 2021
0 comments
0 likes

Na de teleurstellende resultaten bij de Europese parlementsverkiezingen in 2019 presenteren de gele hesjes een kandidaat voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk volgend jaar. De kandidatuur is vooral bedoeld als statement om aandacht te blijven vragen voor hun enige programmapunt : bindende referenda op volksinitiatief.

De kandidaat die de gele hesjes naar voor schuiven is Clara Egger. Zij is afkomstig van Zwitserland, heeft de Franse nationaliteit en geeft les als politicoloog aan de Universiteit van Groningen.  Als pleitbezorger van directe democratie beschrijft ze in haar boek “RIC – référendum d’initiative citoyenne” de geschiedenis in een aantal landen en de verschillende vormen.

Op een webinar van onze vrienden van Meer Democratie beschreef ze onlangs de geschiedenis van Zwitserland en hoe de directe democratie en referenda er de oplossing waren voor het verdeelde Zwitserland met vier taalgroepen en verschillende godsdiensten dat bovendien geprangd lag tussen Europese grootmachten Duitsland, Frankrijk en Italië.  Een interessante les voor de activisten van Renew Belgium, een project dat wij als PRO mee steunen.

Bronnen: Espoir RIC 2022

Be the first one to comment