Pro lanceert platform met burgerpanels

PRO Redactie • 28 januari 2021
0 comments
8 likes

PRO wil aan de hand van gemengde burgerpanels haar programma gaan schrijven.  Ons uitgangspunt daarbij is geen ideologie, maar informatie, debat en draagvlak.   We streven naar gemengde burgerpanels bestaande uit burgers en experten.  Experten zijn voor ons mensen met kennis en/of ervaring, in de brede zin van het woord. Dit zijn dus niet enkel academici, maar ook ervaringsdeskundigen, belangenorganisaties en beleidsmakers (ambtenaren en politici).

Leerproces

Er zijn ons weinig voorbeelden bekend van burgerpanels die online en offline overleg combineren.  Het wordt dus in het begin zoeken naar een juiste en efficiënte methode.

Voorstellen voorleggen aan de burger

De voorstellen van een burgerpanel worden voorgelegd aan het bestuur en bij uitbreiding de leden. We zijn echter ook van plan om voorstellen voor te leggen aan de burger, aan de hand van ons platform voor online peilingen met de eid-kaart.

Zowel lokale als nationale thema’s

Eerste burgerpanel gaat over lokale economie, niet voor een specifieke gemeente, maar in het algemeen.  Het is

Yves Bruggeman (politiek secretaris PRO): “We willen niet slaafs de waan van de dag achternalopen, daar kan je facebook en twitter voor gebruiken. We willen daarom vooral ook onderwerpen waar politici momenteel geen oplossing voor zoeken, zoals bijvoorbeeld zinloos geweld en de wooncrisis.”

Eigen pagina voor lokale burgerlobbys

Ook onze lokale burgerlobbys krijgen een eigen pagina die ze zelf voeden met inhoud.  Zij hoeven dus geen eigen website meer te voorzien.

Het platform werkt voor de rest zoals een sociaal medium, met een tijdlijn, likes en met groepen.   Het verschil is dat de focus niet op het sociale leven van individuele mensen gaat, maar op beleid (zowel lokaal als landelijk). Doel is ook om qua thema’s overzichtelijk te zijn, er is alvast geen commerciële reclame.

Overzicht

Interesse ?  

Heb je een thema dat best eens uitgediept moet worden, of wil je deelnemen, neem dan zeker contact op met ons.

Be the first one to comment