De Brusselse politie start samen met het Brusselse parket een project waarbij agenten in burger worden ingezet om seksuele intimidatie op straat te bestrijden. Seksuele intimidatie is strafbaar sinds 2014, maar heel weinig mensen doen ook effectief aangifte.
Mensen, meestal vrouwen, op een ongepaste manier naroepen, uitschelden of lastigvallen, daar gaat het over. Sinds 2014 valt dat onder de seksismewet en is het dus strafbaar. Er staan straffen op tot een maand cel of een boete van 50 tot 1.000 euro.
Het probleem is dat bijna niemand ook aangifte doet. In 2019 waren dat er 71 voor het hele land. Ofwel weten slachtoffers niet dat ze een klacht kunnen indienen, ze kunnen de identiteit van de dader niet achterhalen of de feiten zijn moeilijk te bewijzen.
De Brusselse politie start nu met een project om daders op heterdaad te betrappen. Agenten in burger zullen op straat intimidatie kunnen vaststellen tegen zichzelf of tegen andere burgers. Zo willen de politie en het parket "de veiligheid en leefbaarheid in Brussel voor meisjes en vrouwen verhogen".
"Op bepaalde plaatsen durft bijna 80 procent van de vrouwen niet meer komen uit angst voor intimidatie, vandaar dit project", verduidelijkt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "We willen vrouwen en meisjes garanderen dat ze kunnen staan en gaan waar ze willen."
"We starten nu met wekelijkse patrouilles op zogenoemde hotspots. Als het project goed draait, gaan we met andere steden praten om ook daar iets op te starten, want dit is vooral een probleem in grootsteden", besluit Van Quickenborne.
Ook Luik en Namen starten met zogenaamde lokagenten.
Bron: vrt nieuws