Aarschot is de Vlaamse stad met de laagste rioleringsgraad

Sonia Memosi • 4 november 2020
Nieuws in groep PRO Aarschot
0 comments
0 likes

 

Pano reportage : ophef rond gebrekkige riolering

Dagelijks belanden miljoenen liters ongezuiverd afvalwater in de natuur. PANO trok onder meer naar Bonheiden, Aarschot en Pepingen, waar de problemen het ergst zijn. Omdat veel van de huizen er niet aangesloten zijn op het rioleringsnetwerk, wordt het afvalwater er opgevangen in een septische put. Die staat in verbinding met een bezinkput vanwaar het afvalwater de grond in trekt. Als die bezinkput verzadigd geraakt, hebben de mensen 2 opties. Ofwel bouwen ze een nieuwe put, iets verderop in hun tuin. Maar na 10 jaar kampen ze met hetzelfde verzadigingsprobleem. Ofwel installeren ze een dompelpomp om het water te lozen.

Dat afvalwater komt in veel gevallen in zuivere beken en natuurgebieden terecht waardoor zeer zware vervuiling ontstaat. Afvalwater zomaar lozen is illegaal, toch wordt het op veel plaatsen oogluikend toegestaan omdat er geen oplossing is.

Nochtans verplicht de Europese Unie Vlaanderen om de rioleringen in orde te brengen. Tegen 2015 moest Vlaanderen alle waterlopen proper maken. Maar op vandaag is er nog steeds geen enkele die zuiver genoeg is. Dan maar een nieuwe deadline: 2027. Maar of we die nieuwe deadline zullen halen, is zeer twijfelachtig als we aan dit tempo verder doen.

Bron:  Vilt   Vrt Pano

Be the first one to comment