"Trage wegen"-activist krijgt 1,6 miljoen € als hij stopt met actievoeren

Sonia Memosi • 24 February 2020
Nieuws in groep PRO Aarschot
0 comments
0 likes

De stad Aarschot betaalt burgeractivist Marc Van Damme de som van 1,65 miljoen euro als hij stopt met procederen. Van Damme heeft Aarschot voor de rechter gedaagd omdat de stad haar trage wegen niet onderhoudt. De boete voor Aarschot is intussen zo hoog opgelopen, dat de stad nu een akkoord sluit met Van Damme.

Marc Van Damme woont in Nieuwrode, op de grens tussen Holsbeek en Aarschot. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt om gemeentebesturen die hun trage wegen niet onderhouden voor de rechter te dagen. De rechter gaf hem gelijk: elke dag dat Aarschot de trage wegen niet onderhoudt, moet de stad een boete betalen. Die som is intussen zo hoog opgelopen, dat de stad met Marc Van Damme een dading, een overeenkomst sluit. 

Zes maanden

"Die overeenkomst geldt voor alle dwangsommen die van 2015 tot eind 2019 zijn opgelegd", vertelt Marc Boes die advocaat is voor de stad Aarschot. "In totaal waren de dwangsommen al opgelopen tot een bedrag van 4.700.000 euro. De stad geeft Marc Van Damme het bedrag van 1,65 miljoen euro om die procedures te stoppen. Intussen heeft de stad niet stilgezeten en zijn de meeste wegen in orde gebracht. De stad krijgt nu nog zes maanden om ook de overblijvende wegen in orde te brengen. Dat zal ook in overleg gebeuren met Marc Van Damme. We hopen dat hiermee de zaak kan afgesloten worden", aldus nog advocaat Marc Boes. 

Waardevol patrimonium

De stad zal de komende zes maanden dus heel wat werk moeten verzetten, en daar is het Van Damme vooral om te doen. "De grond van de zaak is dat Aarschot, net als andere gemeenten, een waardevol patrimonium heeft aan kleine aardewegen die kwetsbaar zijn. Wettelijk gezien moeten die onderhouden worden, maar ze verwaarlozen dat. Het is een dwangsom die de stad nu krijgt, dat hebben ze aan zichzelf toebedeeld." Het geld dat Van Damme krijgt wil hij investeren in leefmilieu.

Les geleerd

PRO hoopt dat de stad haar les nu eindelijk heeft geleerd en ook in andere dossiers de inspraak van burgers ernstig neemt.

Bron: vrt nieuws

Be the first one to comment