Make-over van bedrijvenpark Keiberg

Els Janssens • 15 december 2020
Nieuws in groep PRO Zaventem
0 comments
0 likes

Twee jaar nadat de Zaventemse gemeenteraad het licht op groen zette voor de metamorfose van het verouderde industriepark Keiberg zijn de eerste plannen concreet. Na de zomer start men met de bouw van een luxehotel met 170 kamers, een fitness en een restaurant. Ondertussen werden de vergunningen voor nog 2 andere hotels en een KMO-park afgeleverd. Dat de leegstand in de zone dringend aangepakt moet worden, bleek vorige maand nog.

In bedrijvenzone Keiberg, het industriepark dat tussen de Brusselse ring en de grens met Diegem ligt, staat momenteel één op de drie bedrijfsgebouwen leeg. De kantoorzone werd in de jaren 80 ontwikkeld, maar het gros van de gebouwen voldoet niet langer aan de hedendaagse vereisten. En dus creëerde de gemeente Zaventem in 2018 een zogenaamd vernieuwingsplan voor de zone. Dat moest niet alleen meer groenzones, maar ook andere ontwikkelingen dan louter kantoorruimtes toelaten. De gemeente dacht aan horeca en ontspanningsmogelijkheden, zodat het bedrijvenpark ook na de kantooruren bevolkt zou zijn.

Nu – twee jaar nadat het ruimtelijk uitvoeringsplan goedgekeurd werd – komt er eindelijk beweging in het dossier. Zo start de Belgische ontwikkelaar Fjord RED in de zomer met het eerste pioniersproject in de zone. In de Excelsiorlaan komen een Mövenpick-luxehotel met 170 kamers, een rotatieparking, een fitness en een bijkomend restaurant dat zich op de Belgische keuken wil focussen en voor iedereen toegankelijk zal zijn.

Mix van activiteiten

Bij die ontwikkeling is men verplicht om slechts een derde van het perceel met ontspanningsruimten te vullen, terwijl de rest kantoorruimte moet zijn. Wil een ontwikkelaar alleen recreatie voorzien, dan zal hij met de eigenaars van de omliggende gebouwen een afspraak moeten maken dat er op die plaatsen geen extra recreatie komt. Op die manier willen we voorkomen dat het bedrijventerrein binnen afzienbare tijd tien hotels en evenveel fitnessruimtes telt. Met het vernieuwingsplan wil het gemeentebestuur voor een mix van activiteiten in de bedrijvenzone zorgen, zodat er ook ’s avonds nog beweging en sociale controle is.

Ondertussen werden ook nog vier andere vergunningen afgeleverd: één voor de uitbreiding van Hotel Campanile op de hoek van de Excelsiorlaan met de Hector Henneaulaan naar 151 kamers, één voor een hotel met 391 kamers in de Belgicastraat, één voor een hotel met 156 kamers in de Minervastraat en één voor een KMO-park aan de Belgicastraat.

Bron: HLN

Be the first one to comment