Gemeente wacht al jaar op dure Tesla’s voor politie

Els Janssens • 1 december 2020
Nieuws in groep PRO Zaventem
0 comments
0 likes

Het Zaventemse schepencollege heeft een Nederlandse garage in gebreke gesteld omdat het al ruim een jaar wacht op de levering van twee Tesla’s voor de politie – een kost van bijna 260.000 euro.  Ondertussen stelt de oppositie zich vragen bij de aankoop van de dure auto’s.

Momenteel telt de lokale politie van Zaventem drie Tesla’s van het model S: twee anonieme wagens en één interventievoertuig. De eerste twee modellen – beide tweedehands – werden ruim twee jaar geleden geleverd, de derde wagen amper enkele weken geleden. Maar eigenlijk had de politie vandaag al over vijf Tesla’s moeten beschikken. Alleen, de wagens die in oktober 2019 besteld werden, zijn ruim een jaar later nog niet geleverd en dat terwijl het S-model dat de agenten enkele weken geleden in gebruik namen pas afgelopen zomer besteld werd.

Omdat de gemeente het lange wachten beu is, werd de Nederlandse garage waarbij de wagens aangekocht werden in gebreke gesteld. “De garagist schreef de vertraging telkens toe aan het coronavirus”, zegt burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld). “Zo zouden materialen niet tijdig geleverd zijn, werden personeelsleden ziek en ga zo maar door. Nu hebben we als college beslist dat dit niet kan blijven duren en daarom hebben we de garage in gebreke gesteld.”

Tweede garage

Inmiddels is er volgens de burgemeester wel wat vaart in het dossier gekomen. “De twee Tesla’s zijn ondertussen voor ombouwwerken in een tweede, Belgische garage”, aldus nog Holemans. “Naar verluidt zijn ze zo goed als klaar, maar toch kunnen ze voorlopig nog niet gebruikt worden omdat we nog wachten op enkele documenten, die door de Nederlandse garagist in orde gebracht moeten worden. Via de ingebrekestelling hopen we dat alles snel in orde komt zodat de politie binnenkort met de twee nieuwe Tesla’s kan rijden.”

Maar ondertussen krijgt de meerderheid ook kritiek van oppositiepartij N-VA over de aankoop van de elektrische wagens. “Waarom koos de gemeente voor een garage in Nederland, die bovendien duurder is dan enkele Belgische garages?”, vraagt gemeenteraadslid Erik Rennen zich af. Burgemeester Holemans ontkent dat er voor een duurdere garage gekozen werd. “Als gemeente zijn we immers verplicht om in zee te gaan met de goedkoopste kandidaat en dat was ook hier het geval.”

Volksverlakkerij

Ook over de manier waarop de laatste drie Tesla’s besteld werden, stelt de oppositie zich vragen. “Aanvankelijk maakte het schepencollege in oktober 2019 in totaal 300.000 euro vrij voor de aankoop en het ombouwen van drie elektrische wagens tot politievoertuigen. Toen al wisten we dat dat budget veel te laag was voor de aankoop van drie wagens. Uiteindelijk had ook het schepencollege dat door en werden slechts twee wagens besteld bij de Nederlandse garagist, met de inmiddels gekende gevolgen. Totale kostprijs voor de aankoop en ombouw: bijna 260.000 euro. Dit jaar volgde dan de aankoop en ombouw van een derde Tesla, goed voor nog eens 105.000 euro. Dit is een rad voor de ogen draaien van de gemeenteraadsleden en pure volksverlakkerij naar de Zaventemse belastingbetaler toe.”

Bron: HLN

Be the first one to comment