Gemeenten kunnen zelf winkelpanden opkopen

PRO redactie • 10 december 2020

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wil de handelskernen versterken. In haar plan krijgen gemeentebesturen de mogelijkheid om zelf afgeleefde of leegstaande panden aan te kopen.

Nieuwe concepten aantrekken

De leegstand in de handelskernen is een bekend en steeds groter wordend probleem. In 2008 ging het om 5,4% van alle winkels en andere panden voor horeca, diensten,cultuur en ontspanning. Vorig jaar was het aandeel al opgelopen tot bijna 10%. Intussen daalde het aantal winkels voortdurend, maar kwamen er wel meer grote winkels in de plaats. De winkelvloeroppervlakte steeg tussen 2008 en 2019 met 1,7 miljoen vierkante meter, schrijft HLN.

Vandaag heeft Vlaams minister Crevits in het parlement haar plan voorgesteld om iets aan de leegstand en verloedering te doen. Het plan, dat de naam 'Werk aan de Winkel' kreeg, kwam tot stand in overleg met de handelsverenigingen. Een van de concepten die ze wil introduceren is een ‘wisselwinkel’, een pand dat voor een beperkte periode aan een lage prijs kan gehuurd worden door een starter, om te kijken of zijn idee aanslaat. Als dat zo is, kan hij verhuizen naar een reguliere winkel.

Crevits wil vooral dat de gemeenten een actieve rol spelen in het beleid. Ze krijgen middelen om verloederde panden aan te kopen en om te vormen. Om die panden aan te duiden moeten ze zich wel baseren op data van een retail dashboard, dat permanent bijhoudt welke winkels goed presteren en welke niet.

Bron: Retailnieuws

Be the first one to comment