3 miljoen euro aan facebook propaganda in één maand

PRO Redactie • 1 augustus 2021
0 comments
0 likes
Tijd voor een burgerbegroting !

 

De vijf klassieke partijen (groen, n-va, cd&v, vooruit en ovld) stortten in de maand juli alleen al 1.971.701 € op de rekening van Facebook (met VB en PVDA erbij is het zelfs meer dan 3 miljoen euro). Propaganda om u te overtuigen van hun gelijk. Op jaarbasis gaat dit over een budget waarmee je al wat beleid kan voeren. De bouw van sociale woningen of de aankoop van CO2- meters, om maar iets te noemen.
 
Deze verspilzucht illustreert niet enkel de electorale wanhoop van de klassieke partijen, maar ook en vooral dat Belgische politieke partijen te veel subsidies krijgen. PRO pleit al langer voor een vermindering tot een niveau zoals in Nederland.
 
Een ander punt dat we in het verleden al aanhaalden, is dat er geen regels bestaan over de besteding ervan. Jean-Pierre Van Rossem kocht ooit een ferrari met de subsidies van zijn partij. Perfect legaal, en vandaag is dat nog zo want de regels zijn nog steeds niet verscherpt.
Tel bij de partijsubsidies de bedragen van allerlei overheidscampagnes (de Vlaamse regering geeft 800.000 euro uit voor een campagne rond haar relanceplan), dan kom je aan een gigantisch bedrag waar eigenlijk geen echt beleid tegenover staat.
 
Het wordt misschien eens tijd voor een burgerbegroting. Een begroting opgesteld door burgers en via een volksraadpleging goedgekeurd door burgers.

Be the first one to comment