Verkiezingen: Lommelaar wil 400 handtekeningen verzamelen in 1 week voor Burgerlobby PRO.

Gilbert Jonkers • 15 maart 2019
Nieuws in groep PRO Lommel
0 comments
0 likes
Gilbert Jonckers, een krantenverkoper uit Lommel, wil op één week tijd 400 handtekeningen verzamelen om een lijst te kunnen indienen voor de federale en Vlaamse parlementsverkiezingen.

Om deel te kunnen nemen aan verkiezingen moeten kandidaten voldoende handtekeningen verzamelen: twee of drie handtekeningen van uittredende parlementsleden, ofwel 400 handtekeningen van kiezers.

Boycot door andere partijen

De burgerlobby PRO is nog maar twee maanden geleden gestart in Vlaams-Brabant en Limburg is pas vorige week gevolgd. Parlementsleden hebben echter instructie gekregen van hun partijtop om geen handtekening te verlenen. Gilbert Jonckers : “Mochten we een schertspartij zijn, dan zou ik die weigering kunnen begrijpen, maar we zijn gewone mensen die medezeggenschap voor de burger opeisen. Van democratische partijen gesproken.”

Gilbert wil echter niet weten van opgeven en gaat deze week de boer op om zijn 400 handtekeningen bij elkaar te sprokkelen.

Genoeg is genoeg : (Lim)burgers willen politieke beslissingen kunnen bijsturen

Meer en meer mensen zijn de coalitiecultuur beu; partijen vormen een wiskundige meerderheid en kapen de macht. Beslissingen worden dan niet in het parlement genomen, maar achter geheime coulissen van partijvoorzitters, kabinetten of interkabinettaire werkgroepen. De gevolgen zijn gekend: netwerkcorruptie (politieke benoemingen, lobbycratie), slecht theater, politieke vetzucht, beleid zonder draagvlak (status quo en complexe compromissen).

De coalitiecultuur doorbreken met gedoogsteun aan een minderheidscoalitie, zoals men in het buitenland meer en meer ziet, is dan één zaak. De burger moet ook politieke beslissingen zelf kunnen bijsturen. Yves Bruggeman: “We merken onverschilligheid en boosheid tegelijk omdat beslissingen worden genomen boven de hoofden van mensen. Meer en meer mensen willen impact hebben op het beleid.”

PRO wil inspraakcultuur uitbouwen en versterken

PRO wil Yves Bruggeman de kans geven om zijn project we-gov verder uit te bouwen. Ze wil hem daarom in het parlement krijgen zodat hij voltijds met zijn project de inspraakcultuur in België verder kan uitbouwen en versterken. Ook financieel zal dit nodig zijn want momenteel betaalt hij alles uit eigen zak. Zo kunnen de kosten voor de eid-verificatie kunnen hoog oplopen als veel mensen stemmen op het platform. Yves Bruggeman wordt lijsttrekker voor de Limburgse lijst voor de federale kamer van volksvertegenwoordigers. 

Be the first one to comment