Sale & lease back: Fluvius wordt eigenaar van openbare verlichting

Patrick Desmedt • 8 november 2019
0 comments
0 likes

Terwijl het land nog altijd schande spreekt over de ‘sale & lease back’ operaties van de paars-groene regeringen (1999-2007) waarbij overheidsgebouwen goedkoop verkocht en duur teruggehuurd werden, doet dit gemeentebestuur net hetzelfde, maar dan met de openbare verlichting.

Volgens het pas goedgekeurde gemeentebesluit zal Fluvius tussen 2020 en 2030 de lampen vervangen door Led lampen. Een goede zaak voor het milieu, okee, maar vanaf 2030 wordt Fluvius eigenaar van de openbare verlichting en daar hebben wij bedenkingen bij.

Het Fluvius dossier is daarmee een financiëel belangrijk dossier met veel vragen en nog meer bedenkingen. 

Gekonkelfoes

Eerste principiele probleem is dat het dossier nooit voorgelegd en besproken is geweest in een gemeentelijke commissie. De oppositie heeft daardoor niet de kans gekregen om dit dossier grondig te bestuderen. Van de beloofde transparantie door deze meerderheid komt dus niks in huis.

Zo blijft na vragen aan de bevoegde schepen het kosten-opbrengsten plaatje voor Kortenberg duister.  De schepen kon of wou enkel verduidelijken dat Kortenberg een kost van 3 miljoen euro zal dragen.

Ook een vergelijkende studie met alternatieve constructies en/of partners kon of wou de bevoegde schepen niet voorleggen.

Meerderheid stemt verdeeld

Na al deze onbeantwoorde vragen vroeg de voltallige oppositie aan de bevoegde schepen daarom om het huiswerk opnieuw te maken. De bevoegde schepen en de voorzitter van de gemeenteraad legde het democratische controlerecht van de gemeenteraad naast zich neer legde het besluit direct ter stemming voor. Het besluit werd goedgekeurd, met echter twee onthoudingen bij de meerderheid: 13 stemmen voor, 9 stemmen tegen en 2 onthoudingen.

Be the first one to comment