Referendum: Zwitsers willen geen burka’s in straatbeeld

PRO Redactie • 8 maart 2021
0 comments
3 likes

Zoals eerder vermeld hier mogen Zwitsers regelmatig meebeslissen over het beleid in hun land.  Zij kunnen op deze manier het beleid van de regering of het parlement bijsturen.  Dat was gisteren ook weer het geval.  Zo keurden ze met een nipte meerderheid van 51,2 % een verbod goed op gezichtsbedekking in het publiek.

Door de coronapandemie moeten de Zwitsers desondanks toch een gezichtsbedekkend mondmasker dragen op vele plaatsen.  Daardoor lijkt het een beetje misplaatst, maar het voorstel was nog voor de coronapandemie ingediend door de rechts-nationalistische Volkspartij (SVP). 

Hoewel het verbod algemeen is en bijvoorbeeld ook betogers van straatprotesten beoogt, viseerde de SVP duidelijk de kledij van moslima. Dat blijkt uit hun campagne met de slogan “extremismus stoppen!” en het beeld van een moslima.

Een groot deel van de moslims betreurt de campagne en het verbod, “omdat het de samenleving weer polariseert en omdat er in feite bijna geen burka’s gedragen worden”.   Imam Mustafa Memeti betreurt eveneens de islamofobe campagne, maar steunt toch het verbod omdat het volgens hem wel kan helpen bij de emancipatie van moslimvrouwen.

Ook in andere Europese landen is er reeds een gelijkaardig verbod op gezichtsbedekking in het publiek.

Bron: BBC

Be the first one to comment