In een coalitiecultuur plegen verschillende partijen een putch op de macht in het verkozen orgaan (gemeenteraad of parlement) om dan vervolgens de besluitvorming en allerlei postjes onder elkaar te verdelen. Een zeer ondemocratische en kwalijke politieke cultuur die gemeengoed is in België.
In Blankenberge besliste Vooruit onlangs als meerderheidspartij om haar vertrouwen op te zeggen in de burgemeester (NV-A). Als gevolg van deze politieke impasse en onderling wantrouwen werd in Blankenberge daarop een extra gemeenteraad georganiseerd. Daarop is in de eerste plaats beslist dat het schepencollege een deel van zijn bevoegdheden moet teruggeven aan de gemeenteraad. Tweeënzestig procent van de gemeenteraad stemde voor het voorstel van oppositiepartij Open VLD, die werd gesteund door partij Vooruit.
Vaste bevoegdheden of wettelijke bevoegdheden zoals onder meer veiligheid blijven wel bij het schepencollege. Bevoegdheden die vallen onder "dagelijks bestuur" worden overgeleverd aan de gemeenteraad. Daardoor zouden meer dossiers besproken en gestemd worden in de gemeenteraad. Dat zal gebeuren aan de hand van wisselmeerderheden. Dankzij de wisselmeerderheden krijg je nu een echte vrije concurrentie van ideeën, net zoals dat in de economie de regel is.
Bron: vrt nieuws